Fondue z darov mora
1, 2 kg kuchynsky pripravených darov mora napr. filé z rýb s pevným mäsom (pleskáč, kambala, losos, pstruh), garnáty, slávky jedlé, biele víno, 1 citrón, 1 veľká mrkva, 1 pór, 1 cibuľa, 1, 2 l slepačieho vývaru, 3 viazaničky petržlenovej vňate, 1 bobkový list, 10 zrniek korenia, 1 stonka tymianu, soľ
Ako na to:Dary mora opláchnite pod tečúcou vodou, osušte a nakrájajte asi na 2 cm kúsky. Garnáty olúpte, odstráňte črevá a slávky dôkladne umyte. Duste v uzavretom hrnci s bielym vínom asi 5 min., kým sa mušle neotvoria. Vyberte z nich mäso a dary mora uložte na misu.
Citrón umyte a osušte. Kôru ostrúhajte a citrón vytlačte. Cibuľu olúpte, nakrájajte na kocky. Petržlenovú vňať umyte, očistite. Mrkvu a pór oškriabte, umyte, nakrájajte na kolieska. Všetky prísady zmiešajte so slepačím vývarom a bielym vínom, pridajte bobkový list, korenie, tymian a soľ, priveďte do varu. Nechajte slabo vrieť asi 30 min. Preceďte cez sitko, nalejte do hrnca na fondue, dajte zovrieť na sporák, postavte na varič a nechajte len slabo variť.
Dary mora napichujte na vidličky a krátko ovarte. Podávajte so surovou paradajkovou omáčkou.