Karamelová torta
7 vajec, 7 lyžíc kryštálového cukru, 5 lyžíc polohrubej múky, 2 lyžice kakaa, 1/4 lyžičky kypriaceho prášku, 2 lyžice oleja
Krém: 300 g kryštálového cukru, 1 l mlieka, 1 Zlatý klas, 7 lyžíc polohrubej múky, 150 g masla
Karamelová šľahačka: 500 ml smotany na šľahanie, 2 lyžice kryštálového cukru
Na ozdobu: čerstvé jahody, postrúhanú čokoládu
Bielka s cukrom dotuha vyšľaháme, po jednom pridáme žĺtky a šľaháme 5–10 minút do hustej peny. Po častiach primiešame múku, preosiate kakao, kypriaci prášok a olej.
Cesto prelejeme do silikónovej formy tvaru srdca objem 2 l a vo vyhriatej rúre upečieme. Cukor necháme v hrnci skaramelizovať do svetlohneda a zalejeme ho polovicou mlieka.
Karamel necháme rozvariť, potom primiešame vo zvyšnom mlieku rozhabarkovanú múku so Zlatým klasom. Varíme 2-3 minúty na hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. K vlažnej kaši prišľaháme maslo.
Upečený vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme, naplníme karamelovým krémom a opäť zlepíme. Krémom natrieme aj celý povrch i boky torty.
Na boky torty nanesieme postrúhanú čokoládu, vrch ozdobíme jahodami a karamelovou šľahačkou. Pripravíme ju z 2 lyžíc cukru, ktoré necháme skaramelizovať, zalejeme 2-3 lyžicami vody a rozvaríme na hustú kašu.
Smotanu vyšľaháme, pridáme k nej 1-2 lyžice vychladnutej karamelovej kaše a došľaháme.