Hruškový koláč

Potrebujeme:

Cesto: 100 g masla, 200 g múky, 40 g soli, štipku soli, 1 žĺtok, 2 lyžice rumu alebo jablčného muštu
Plnka: 2 jablká, 6 zrelých hrušiek, 1 citrón, 5 lyžíc hruškovej šťavy z kompótu na hrot noža štipku škorice a mletých klinčekov, 25 g posekaných pistácií, tuk na vymastenie tortovej formy

Ako na to:

Do misy dáme maslo, múku, cukor, soľ, žĺtok, rum alebo jablčný mušt. Krátko premiešame, a potom spracujeme s pomocou ručného šľahača.
Pomúčime si ruky a cesto miesime, kým sa nezačne lesknúť. Potom z neho sformujeme guľu, zabalíme a na 1/2 hodiny uložíme do chladničky.
Medzitým ošúpeme jablká a 2 hrušky, pokrájame na štvrtinky, odstránime jadrovníky a pokrájame na kúsky. Z citróna vytlačíme šťavu.
Do hrnca dáme jablká, pokrájané hrušky s hruškovým sirupom, škoricou, klinčekmi a citrónovou šťavou. Hrniec prikryjeme a pri nízkej teplote všetko pomaly dusíme, kým ovocie nezmäkne. Potom ho odkryté varíme ešte asi 15 minút. Odstavíme a ovocnú kašu necháme vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Otváraciu tortovú formu potrieme tukom. Cesto rozvaľkáme na placku vo veľkosti dna a vložíme
do formy. Okraje vytiahneme do výšky asi 3 cm. Cesto potrieme ovocnou kašou a v rúre pečieme asi 20 minút.
Medzitým ošúpeme zvyšné hrušky, pokrájame na štvrtinky, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na plátky, ktoré úhľadne rozložíme na predpečený koláč.
Posypeme pistáciami, koláč vrátime do rúry a pečieme ďalších 15 minút.

15.02.2009

Podobné recepty