Zemiakové pagáče

Potrebujeme:

500 g hladkej múky, 450 g uvarených vychladnutých zemiakov, 120 g masla, 1 vajce, 300 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 100 ml oleja, soľ
Na potretie: 1 vajce, soľ, sezamové semiačka, celú rascu

Ako na to:

Najprv si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme soľ, trochu cukru a na teplom mieste necháme nakysnúť.
Potom dáme kvások do misky spolu s celým vajcom, hladkou múkou a so soľou. Prilejeme olej a vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Postrúhame naň polovicu masla a zemiakov.
Preložíme ho a necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste. Nakysnuté cesto znova rozvaľkáme a postrúhame naň zvyšnú časť masla so zemiakmi.
Znova preložíme a odložíme na teplé miesto na 15 až 20 minút. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a pomocou formičky vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie.
Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou, celou rascou, sezamovými semiačkami a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 40 minút pri teplote 180 °C.

22.02.2009

Podobné recepty