Koláč z tekvice

Potrebujeme:

1 tekvicu asi 850 g, 4 vajcia, 2 PL hustej kyslej smotany, 5 PL cukrového sirupu, 2 KL postrúhanej kôry z chemicky neošetreného citróna, štipku mletej škorice a klinčekov
Cesto: 200 g hladkej múky, 1 PL cukru, 125 g studeného masla, štipka soli
Na ozdobenie: kyslú smotanu

Ako na to:

Tekvicu zbavíme jadierok, dáme na plech a pečieme asi 40 minút domäkka.
Z múky, cukru, na kocky pokrájaného masla, soli a 1 až 2 lyžíc studenej vody vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme ho do gule a odložíme do chladničky.
Cesto po 1/2 hodine vyberieme a medzi dvoma vrstvami priesvitnej kuchynskej fólie rozvaľkáme na okrúhlu placku. Koláčovú formu vystelieme rozvaľkaným cestom, pričom vytvarujeme asi 3 cm okraj.
Cesto vo forme vložíme asi na hodinu do chladničky.
Upečnú tekvicu necháme trošku vychladnúť a lyžicou vyškrabeme približne 1/2 kg dužiny. Dužinu roztlačíme na jemné pyré.
Vajcia vyšľaháme s tekvicovým pyré, kyslou smotanou, cukrovým sirupom, citrónovou kôrou, so škoricou a s klinčekmi. Tekvicovú plnku rovnomerne rozotrieme na cesto. Pečieme v strede rúry asi 50 minút, kým plnka nestuhne a nezhnedne. Necháme vychladnúť a podávame však čo najskôr. Servírujeme ozdobené hustou smotanou.

30.01.2009

Podobné recepty