Slivkový ryžový nákyp
350 g ryže, 1 l mlieka, štipku soli, 700 g sliviek, 150 g masla, 7 vajec, 90 g práškového cukru, 60 g krupicového cukru
Ako na to:Prepláchnutú ryžu zalejeme mliekom. Pridáme soľ a na miernom ohni uvaríme domäkka. Umyté slivky rozpolíme a kôstky z nich vyberieme.
Do hrnca dáme malé množstvo vody, 20 g krupicového cukru a rozpolené slivky. Uvedieme do varu, odstavíme a necháme vychladnúť. Potom slivky vyberieme a osušíme.
Maslo, žĺtka a práškový cukor vymiešame dopenista. K vymiešanej mase pridáme uvarenú, vychladnutú ryžu a spolu dobre premiešame.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, zašľaháme 4 dkg krupicového cukru, znova vyšľaháme a zľahka primiešame k ryži.
Formu vymastíme, vysypeme strúhankou a nalejeme do nej polovicu ochutenej ryže. Poukladáme slivky, ktoré zakryjeme druhou polovicou ryže. Vložíme do vyhriatej rúry. Upečený nákyp posypeme práškovým cukrom.