Bratislavské rožky

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky, 250 g Hery, 50 g práškového cukru, 30 g droždia, 150 ml mlieka, štipka soli, 1 vajce
Plnka: 500 g pomletého maku, 350 g práškového cukru, 50 g hrozienok, 1 balíček vanilínového cukru

Ako na to:

Heru rozmrvíme do preosiatej múky a v strede urobíme jamku. Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobíme kvások, vylejeme do múky, pridáme štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
Medzitým si pripravíme makovú plnku. Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme vopred namočené hrozienka, vanilínový cukor, mak a všetky suroviny spolu dobre premiešame.
Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 40 rovnakých kúskov, ktoré rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou. Zvinieme ich do rožtekov a poukladáme na plech.
Spoj cesta položíme tak, aby bol na spodnej strane rožteka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlatohneda.

22.02.2009

Podobné recepty