Šunková pena v aspiku
400 g šunky, 400 g masla, 70 g varenej mrkvy, 70 g sterilizovaného hrášku, 70 g broskýň, 50 g sušených sliviek, 100 g želatíny, postrúhaný muškátový oriešok, mleté biele korenie, soľ
Ako na to:Maslo vymiešame do peny, pridáme najemno zomletú šunku, soľ, mleté biele korenie, postrúhaný muškátový oriešok a opäť vyšľaháme na penu.
50 g želatíny rozpustíme v 3 dcl vody a necháme napučať. Zohrejeme na teplotu asi 70 °C a stále miešame do uvarenia. Druhú polovicu rozpustenej želatíny vmiešame do šunkovej peny.
Na dno schladenej formy nalejeme asi 1/3 aspiku, obložíme (dekorujeme) mrkvou, ovocím, hráškom. Potom do formy vtlačíme šunkovú penu a nakoniec rovnomerne polejeme zvyškom aspiku.
Keď aspik v chladničke stuhne (asi za 8–10 hodín), krájame na úhľadné rezy.