Taliansky šalát
15 dkg varených zemiakov, 12 dkg zeleru, 10 dkg mrkvy, 10 dkg hrášku, 15 dkg šunky, 1 vajce, 1 kyslú uhorku, 1 malé jablko, soľ, ocot, mleté čierne korenie, 280 ml majonézy, 1 kyslú smotanu, cukor
Ako na to:Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode, očistíme a pokrájame na malé kocky. Očistenú zeleninu uvaríme každú osobitne, zeler
do polomäkka, a potom zeler a mrkvu pokrájame. Uvarený hrášok necháme odkvapkať.
Pokrájame si aj očistené jablko, uhorku, šunku a natvrdo uvarené vajce. Všetko dáme do misky okoreníme, okyslíme, osolíme, osladíme, pridáme smotanu, premiešame a spojíme s majonézou.
Podávame ako predjedlo.
Môže sa použiť na plnenie vajec, paradajok alebo na obložené chlebíčky.