Morka s gaštanovou plnkou
1 morku asi tak 3 kg, 100 g surovej slaniny, 100 g teľacieho mäsa, 100 g bravčového mäsa, 100 g gaštanov, 1 cibuľu, 1 lyžicu masla, 250 ml mäsového vývaru (bujónu), mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Morku dobre umyjeme a prípadne dočistíme. Slaninu pokrájame na kocky, teľacie a bravčové mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku.
Očistenú cibuľu pokrájame nadrobno, opražíme na masle a zmiešame s pomletým mäsom a so slaninou.
Uvarené gaštany necháme vychladnúť a nastrúhame na jemnom strúhadle. Potom ich primiešame k mäsovej hmote. Všetko osolíme a okoreníme.
Morku zvnútra aj zvonku osolíme a naplníme gaštanovou plnkou. Vložíme do pekáča, podlejeme vodou, prikryjeme alobalom a dáme piecť do horúcej rúry.
Keď je morka takmer upečená, alobal odkryjeme a dopečieme ju doružova.