Cibuľový koláč
Cesto: 300 g hladkej múky, pol lyžičky soli, 12 g droždia, 7–8 lyžíc mlieka, kryštálový cukor, 50 g tuku
Plnka: 1,2 kg cibule, 200 g anglickej slaniny, 2 lyžice rasce, 500 ml kyslej smotany, 250 g nastrúhaného syra, mleté biele a čierne korenie, soľ
Cesto: Múku preosejeme, premiešame so soľou, pridáme kvások pripravený z trocha mlieka, droždia a štipky cukru. Primiešame zmäknutý tuk, vypracujeme hladké cesto a dáme ho do tepla vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a uložíme na pripravený plech.
Plnka: Cibuľu očistíme a pokrájame na kolieska. Slaninu pokrájame na kocky, opražíme, pridáme kolieska cibule, osolíme a dusíme 10 minút. Zmes rozložíme na cesto a posypeme rascou.
Smotanu ochutíme soľou, korením a dobre rozmiešame. Vylejeme na vrstvu cibule a celú plochu posypeme postrúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.