Citrónový koláč
Cesto: 150 g zmäknutého masla, 80 g práškového cukru, 1 vajce, 200 g hladkej múky, 1 lyžicu hrozienok, štipku soli, tuk a hrubú múku na vymastenie a vysypanie formy, strukoviny na zaťaženie cesta (hrach alebo fazuľa)
Plnka: 3 vajcia, 150 g práškového cukru, šťavu a kôru z dvoch citrónov, 150 g roztopeného masla
Cesto: Maslo vymiešame s cukrom dopenista, pridáme vajce a preosiatu múku a vypracujeme cesto. Do vymiešaného cesta pridáme umyté odkvapkané hrozienka. Cesto odložíme na niekoľko hodín do chladničky.
Cesto natenko vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú okrúhlu formu tak, aby vznikol 3-4 cm vysoký okraj. Formu s cestom opäť odložíme na pár minút do chladničky.
Z pergamenového papiera vystrihneme kruh veľkosti formy, položíme ho na cesto a nasypeme naň strukoviny (aby sa na ceste pri pečení netvorili bubliny).
Koláč vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 15 minút, potom formu vyberieme, odstránime papier a strukoviny.
Plnka: Vajcia a cukor vymiešame dopenista, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a šťavu. Opatrne prilejeme roztopené maslo a vypracujeme hladký krém. Krém navrstvíme na cesto.
Koláč vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 35 minút. Podávame vlažný.