Buchty s lekvárom
500 g polohrubej múky, 150 g Hery, 20 g droždia, 1 lyžičku kryštálového cukru, 200 ml mlieka, 50 g práškového cukru, 1 vajce, 1 lyžicu citrónovej šťavy, soľ, slivkový lekvár, maslo, múku na posypanie dosky, práškový cukor na posypanie buchiet
Ako na to:Droždie rozdrobíme v 100 ml vlažného mlieka, pridáme kryštálový cukor, premiešame a v teple necháme kvások vzísť.
Múku preosejeme do väčšej misy a rozmrvíme v nej Heru. Pridáme kvások, vajce, práškový cukor, citrónovú šťavu, 100 ml vlažného mlieka a štipku soli.
Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku jedného centimetra a rozkrájame na rovnako veľké štvorce.
Na každý štvorec položíme lyžicu hustejšieho slivkového lekváru, cesto preložíme a okraje postláčame, aby plnka počas pečenia nevytiekla.
Buchty ukladáme na vymastený plech tesne vedľa seba, predtým každú po bokoch potrieme roztopeným maslom, aby sa pri pečení nezlepili. Hotové buchty pocukrujeme.