Hrušková torta so škoricou

Potrebujeme:

Cesto: 4 vajcia, 4 lyžice teplej vody, 1 balíček vanilínového cukru, 200 g kryštálového cukru, 60 g pomletých orechov, 110 g hrubej múky, 1 kypriaci prášok, 30 g kakaa
Plnka: 1 väčší hruškový kompót, 1 šľahačkovú smotanu (250 ml), 200 g kyslej smotany, 40 g pomletých orechov
Na posypanie: 1 lyžicu práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, pol lyžičky mletej škorice

Ako na to:

Vajcia rozbijeme a, opatrne oddelíme bielky od žĺtkov. K bielkom pridáme 4 lyžice teplej vody a vyšľaháme dotuha. Pridáme vanilínový a kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
Postupne primiešame žĺtka, pomleté orechy, preosiatu múku
s kypriacim práškom a kakaom a opatrne vypracujeme cesto.
Do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie vylejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Z upečeného a vychladnutého cesta odkrojíme približne pol centimetrovú vrstvu, ktorú rozmrvíme do misky.
Plnka: Hrušky precedíme a necháme odkvapkať (hmotnosť po odkvapkaní by mala byť asi 455 g). Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a zmiešame s kyslou smotanou. Približne tretinu šľahačkovej zmesi natenko natrieme na tortu. Odkvapkané hrušky pokrájame na tenké plátky a poukladáme na šľahačkovú vrstvu.
Pomleté orechy zmiešame s omrvinkami z cesta a spojíme so zvyškom šľahačky. Túto zmes navrstvíme na hrušky a posypeme práškovým
a vanilínovým cukrom zmiešaným so škoricou.
Povrch torty ozdobíme štipkou škorice a na 2 hodiny ju vložíme do chladničky.

19.12.2008

Podobné recepty