Slivkový koláč
1 hrnček (250 ml) polohrubej múky, 1 hrnček hrubej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 1 hrnček kryštálového cukru, 0,5 hrnčeka oleja, 1 hrnček kyslého mlieka, 1 vajce, tuk na vymastenie plechu, hrubú múku na posypanie plechu
Na ozdobenie: 1 kg sliviek, pomletý mak, práškový cukor
Cesto: Hrubú a polohrubú múku zmiešame, preosejeme s kypriacim práškom, zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme hladké cesto. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech.
Slivky umyjeme, odkôstkujeme, prekrojíme na polovicu a poukladáme na cesto. Cesto vložíme do horúcej rúry a upečieme.
Po upečení ešte horúci koláč posypeme pomletým makom, zmiešaným s práškovým cukrom.