Pečené kurča plnené šampiňónmi
1 kurča, soľ, mleté čierne korenie, 50 g prerastenej údenej slaniny, 1 lyžicu masti, 150 g šampiňónov, 2 cibule, 1 dcl bieleho vína, 2 lyžice zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno, postrúhaný muškátový oriešok, 1 lyžicu oleja, hydinový vývar
Ako na to:Očistené a umyté kurča osolíme a okoreníme. Údenú slaninu pokrájame na malé kocky, pražíme v rozohriatej masti, pridáme očistené šampiňóny pokrájané na tenké plátky a cibuľu posekanú nadrobno, opražíme a podlejeme vínom.
Potom pridáme posekanú zelenú petržlenovú vňať a postrúhaný muškátový oriešok, prikryjeme a udusíme do mäkka. Vychladnutou plnkou naplníme kurča, otvor zašijeme, kurča prudko pražíme v rozohriatom oleji, podlejeme hydinovým vývarom a upečieme vo vyhriatej rúre do mäkka.