Koláč s orechmi a medom
250 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 vajce, 2 žĺtka, 100 g rozpusteného masla, štipku soli
Plnka: 120 g zmäknutého masla, 150 g medu, 300 g posekaných orechov, 150 g práškového cukru, 5 žĺtkov, 100 ml sladkej smotany, 50 ml rumu, práškový cukor na ozdobenie
Cesto: Na doske zmiešame preosiatu múku s cukrom a so štipkou soli. Pridáme celé vajce, 2 žĺtka a rozpustené maslo. Vypracujeme mäkké vláčne cesto.
Na pomúčenej doske cesto vypracujeme, zabalíme do utierky alebo do mikroténového vrecúška a asi 1 hodinu necháme odpočívať v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme a vyložíme ním stredne veľkú okrúhlu formu.
Plnka: Na sporáku mierne zahrejeme maslo a med. Pridáme práškový cukor, žĺtka, smotanu, rum a posekané orechy. Premiešame a dáme do formy na pripravené cesto. Vložíme do vyhriatej rúry a asi 40 minút pečieme.
Upečený vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.