Zemiaky zapečené s mletým mäsom
2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, 450 g mletého mäsa, 4 mrkvy, 1 lyžičku tymiánu, 3/4 kg zemiakov, 3 lyžice masla, 2 lyžice hladkej múky, 300 ml vývaru napr. masox, 100 ml smotany, 100 g strúhaného čedaru, soľ, korenie
Ako na to:Cibuľu a cesnak olúpeme, jemne posekáme a vypražíme na ozohtriatom oleji.
Pridáme mleté mäso a opečieme zo všetkých strán. Prisypeme olúpanú a jemne nakrájanú mrkvu a opekáme spoločne. Ochutíme tymiánom, osolíme a okoreníme.
Zemiaky olúpeme, nakrájame na plátky a asi 10 min varíme v osolenej vode. Vyberieme ich, necháme odkvapkať a opečieme na 2 lyžiciach masla.
Do pekáča kladieme vrstvu zemiakov, mäsa a opäť zemiaky. Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
Múku opražíme na 1 lyžici masla, vmiešame vývar a smotanu, necháme vzkypieť, osolíme, okoreníme a nalejeme na zemiaky. Posypeme syrom a pečieme dozlata asi 30 min.