Živánska pečienka

Potrebujeme:

500 g hovädzieho mäsa, 500 g bravčového stehna alebo pliecka, 500 g jahňacieho alebo teľacieho mäsa, 250 g údenej slaniny (údeného bravčového bôčika), 500 g cibule, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku sladkej červenej papriky (môže byť časť štipľavej), 1 lyžičku mletých borievok, 1 lyžičku mletého zázvoru (ďumbieru), 2 lyžičky soli, 4 bobkové listy, 3 lyžice horčice, 1,5 dl oleja, 0,5 l červeného vína

Ako na to:

Olej vymiešame s horčicou, koreninami, soľou a na kúsky olámanými bobkovými listami.
Mäso pokrájame naprieč vláknami na plátky (ako na rezne), vyklepeme ich a nakrájame na približne rovnaké štvorce rozmerov približne 4 x 4 cm a vložíme ho do koreninovej zmesi, premiešame a odložíme do chladnička aspoň na 12 hodín.
Na rovnako veľké, ale tenké plátky pokrájame slaninu a cibuľu na kolieska. Pokrájané štvorčeky mäsa ukladáme striedavo so slaninou
a cibuľou do pekáča (zapekacej misky), do radov po dĺžke pekáča.
Zvyšok nálevu vylejeme na mäso v pekáči.
Mäsá, slaniny a cibule by malo byť toľko, aby bol pekáčik bez akýchkoľvek medzier plný. Všetko zalejeme červeným vínom, prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme v rúre pri 150 stupňoch. 30 minút pre dopečením mäso odokryjeme a dopečieme.
Celková doba pečenia by mala byť čo najdlhšia.

13.01.2009

Podobné recepty