Kapustníky
400 g polohrubej múky, 30 g droždia, 200–250 ml mlieka, 1 lyžicu práškového cukru, 40 g masti, 1 žĺtok, pol lyžičky soli, tuk na vymastenie plechu, 1 lyžicu masti na potretie
Plnka: 500 g bielej hlávkovej kapusty, 1 lyžičku masti, 100 g prerastenej slaniny, pol lyžičky mletého čierneho korenia, 1 lyžičku soli
Do misky preosejeme múku, pridáme rozdrobené droždie, mlieko, cukor, rozpustenú masť, žĺtok a soľ. Vypracujeme cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
Plnka: Na rozohriatu masť dáme najemno postrúhanú kapustu, osolíme, okoreníme a dusíme takmer domäkka.
Slaninu pokrájame na malé kocky, opražíme, pridáme do kapusty a ešte chvíľu podusíme.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3/4 cm a pokrájame na pravidelné štvorce. Do stredu každého štvorca dáme kapustovú plnku, okraje pevne spojíme, vytvarujeme guľku, uložíme na vymastený plech, potrieme roztopenou masťou a upečieme. Po upečení ešte horúce potrieme olejom, aby neoschli.