Fánky
300 g hladkej múky, 30 g cukru, 40 g kvasníc, 50 ml mlieka, 40 g masla, 100–150 ml kyslej smotany, 2 žĺtka, 5 lyžíc rumu, soľ, masť alebo olej na vyprážanie, práškový a vanilínový cukor na obaľovanie
Ako na to:Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od rúk.
Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto znova vypracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme. Pomocou radielka pokrájame na obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré v strede dvakrát narežeme. Necháme ich ešte dobre nakysnúť, potom ich vypražíme v rozpálenom tuku alebo oleji dočervena.
Usmažené fánky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a obalíme ich v zmesi práškového a vanilínového cukru.