Oblečená sviečkovica
1 kg hovädzej sviečkovice, 6 zemiakov uvarených v šupke, 200 g hrubej múky, 100 g masla, 200 ml mlieka, 3 žĺtka, 150 g plátkov prerastenej slaniny, 100 g šunky, mleté čierne korenie, soľ, olej
Ako na to:Celý kus sviečkovice osolíme, okoreníme a zo všetkých strán opečieme na horúcom oleji. Mäso necháme vychladnúť. Slaninu pokrájame na plátky, šunku na tenké pásiky.
V šupke uvarené zemiaky postrúhame, zmiešame s 2 žĺtkami, pridáme roztopené maslo, hrubú múku, osolíme a vypracujeme cesto. Ak je príliš husté, rozriedime ho mliekom.
Cesto rozvaľkáme (odložíme si kúsok cesta).Položíme naň vychladnutú sviečkovicu a dobre zabalíme. Pekáč vystelieme plátkami slaniny a na ne položíme zabalenú sviečkovicu. Potrieme žĺtkom, obložíme plátkami slaniny a rezančekmi šunky. Navrch poukladáme pásiky zo zvyšku cesta.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť a krájame asi na 1 cm hrubé plátky.