Jahňacina na južanský spôsob
600 g vykosteného jahňacieho mäsa (pliecka, stehna, krkovičky), 1 kg paradajok (alebo sterilizovaných paradajok bez šťavy), 1 bobkový list, 1 strúčik prelisovaného cesnaku, 2 cibule, 350 g zemiakov, 1/4 lyžičky škorice, lyžicu pomletých orechov, 4 lyžice červeného vína, 1 baklažán, 6 cukiet, 120 g hríbov, 4 lyžice kapár, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na väčšie kúsky. Nahrubo nasekáme paradajky, cibuľu, zemiaky, baklažán, cukety a hríby.
Nakrájané mäso dáme do hlbšieho hrnca (okrem baklažánu a cukiet), pridáme hríby, bobkový list, cesnak, škoricu, pomleté orechy, korenie a soľ. Prilejeme víno a zamiešame.
Ak použijeme čerstvé paradajky, dolejeme asi 3 dcl vody. Prikryjeme a v mierne predhriatej rúre pečieme asi 15 minút.
Skontrolujeme množstvo výpeku, prípadne podlejeme vodou. Ďalšiu hodinu pečieme v rúre bez pokrievky a dávame pozor či sú zemiaky ponorené vo vode.
Pridáme baklažán, cukety, kapary a pečieme ešte 30 minút. Z povrchu zberáme tuk a pred podávaním vyberieme bobkový list.
Podávame s cestovinami alebo s ryžou ochutenou karí korením a zmiešanou so sterilizovaným hráškom.