Bôčik plnený ovocím
1,5 kg chudého bôčika, paradajkový pretlak, rozmarín, 300 g zelených jabĺk, koriander, hotové korenie do jablčného závinu, 50 ml vínneho octu, 200 ml smotany, pažítku, citrónovú šťavu, soľ
Ako na to:Bôčik umyjeme, osušíme, osolíme a kožu narežeme do mriežky. Mäso obrátime a naklepeme po vnútornej strane. Pripravíme si pastu z 2 lyžíc paradajkového pretlaku a 1 lyžičky nastrúhaných ihličiek rozmarínu.
Nanesieme na vnútornú, prípadne i vonkajšiu stranu mäsa. Jablká aj so šupou nahrubo postrúhame, premiešame s 1 lyžicou paradajkového pretlaku, v ktorom sme rozmiešali rozdrvený koriander a korenie do jablkového závinu.
Zmes jabĺk položíme na plát mäsa, stočíme a obviažeme niťou. Pečieme vo vyhriatej rúre a podlievame nálevom z 350 ml vody a 50 ml vínneho octu. Po upečení mäso vyberieme a necháme vychladnúť.
Do výpeku zavaríme 200 ml smotany a po vychladnutí na konzumnú teplotu pridáme 2 lyžice nasekanej pažítky premiešanej s citrónovou šťavou.
Teplý bôčik s omáčkou sa podáva s ryžou, studený sa hodí k zemiakovému šalátu.