Jarná polievka so zemiakovými guľkami
3 l silného vývaru, mäso z polievky, mrkvu, petržlen, šampiňóny, Zemiakové guľky: 1 kg zemiakov, 4-5 lyžíc hrubej múky, 2 vajcia, soľ
Ako na to:Pripravíme si silný vývar, do ktorého priamo na tanieroch dekoratívne vložíme udusenú, na rezančeky pokrájanú mrkvu, petržlen, mäso, plátky šampiňónov a zemiakové guľky.
Zemiakové guľky: Zemiaky uvarené v šupke. Ešte horúce ich prepasírujeme. Hmotu rozhrnieme na doske a necháme vychladnúť.
Posypeme hrubou múkou a nadrobno rozmrvíme.
Vajcia rozhabarkujeme so soľou a vmiešame do zemiakov. Vznikne vláčne suché cesto, z ktorého formujeme malé guľky. Vo vriacej osolenej vode ich varíme asi 15 minút, kým nevyplávajú na povrch.