Bábovka s vínom
250 ml mlieka, 150 g cukru, 50 g droždia, 100 g zmäknutého masla, 100 g hrozienok, 4 žĺtka, 1 vanilínový cukor, 150 ml sladkého červeného vína, 4 lyžice citrónovej šťavy, tuk na vymastenie formy Poleva: 200 g práškového cukru, 3 lyžice sladkého červeného vína
Ako na to:Droždie rozdrobíme, pridáme lyžicu cukru a asi 1/5 múky. Dolejeme vlažné mlieko tak, aby sme získali kvások konzistencie hustej smotany. Povrch posypeme múkou a necháme vykysnúť.
Hrozienka zalejeme vriacou vodou, necháme niekoľko minút postáť a scedíme. Do kváska pridáme zvyšné mlieko, žĺtka, cukor, múku a zmäknuté maslo a 150 ml červeného vína.
Vymiesime redšie cesto, ktoré sa musí odlepovať od ruky (keby bolo cesto príliš husté, treba pridať trocha mlieka). Hrozienka pridáme do cesta. Dôkladne vymiesime a necháme vykysnúť.
Cesto vložíme do vymastenej bábovkovej formy. Dáme do rúry a pri teplote 160 °C pečieme 40–50 minút. Upečenú bábovku popicháme vidličkou a polejeme zmesou vína a citrónovej šťavy.
Poleva: Cukor dôkladne vymiešame s vínom a polejeme bábovku. Necháme stuhnúť.