Ragú so žemľovými knedličkami
120 g chudého bravčového alebo teľacieho mäsa, 120 g miešanej zeleniny (mrkva, zeler,hrášok, karfiol,...), strúhaný muškátový oriešok, trošku mlieka, 20 dkg hladkej múky, 30 dkg masla, vodu, soľ, zelenú petržlenovú vňať
Knedličky: žemľu, zelenú petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, vodu, soľ, 10 g masla, žĺtok, 10 g strúhanky
Umyté mäso pokrájame na drobné kúsky, vložíme do vriacej osolenej vody au varíme. Neskoršie pridáme na menšie kúsky pokrájanú očistenú koreňovú zeleninu.
Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju mliekom a pridáme k uvarenému mäsu a zelenine.
Do polievky zavaríme žemľové knedličky, necháme ich povariť, pridáme na špičku noža postrúhaného muškátového orieška a posekanú petržlenovú vňať.
Knedličky: Žemľu namočíme do vody, vytlačíme, pridáme rozpustené maslo, vajce, soľ, posekanú petržlenovú vňať a strúhanku. Všetko spolu premiešame a z masy formujeme malé knedličky.