Zemiakové šúľance s makom
500 g zemiakov, 200 g hrubej múky, 120 g maku, 70 g práškového cukru, 50 g masla, 1 žĺtok, vodu, soľ
Ako na to:Umyté zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nastrúhame na strúhadle alebo pomelieme.
Dáme na plát, osolíme, pridáme žĺtok, múku, podľa potreby vodu a vypracujeme hustejšie cesto, ktoré necháme 20 minút odpočinúť.
Potom cesto rozdelíme na niekoľko časti a z každej časti utvoríme tenký valček o priemere 1 cm a nakrájame ho na kúsky.
Kúsky cesta rozvaľkáme na pláte posypanom múkou a robíme šúľance, ktoré uvaríme v väčšom množstve osolenej vody.
V priebehu varenia ich občas zamiešame, aby sa neprichytili na dno hrnca.
Uvarené šúľance vyberieme dierkovanou naberačkou, necháme odkvapkať, posypeme makom zmiešaným s cukrom a pokvapkáme rozpusteným maslom.