Krehký jablkový závin
300 g hladkej múky, 250 g rastlinného tuku, 2 vajcia, 2 lyžičky octu, 600 g očistených jabĺk, 50 g hrozienok, 2 lyžičky mletej škorice, 2 lyžice práškového cukru + na posypanie, 40 g posekaných vlašských orechov, 2 lyžice mlieka na potretie závinu, tuk na potretie plechu
Ako na to:Z preosiatej múky, rastlinného tuku, vajec a octu vypracujeme cesto a odložíme ho na 20 minút do chladničky.Cesto rozdelíme na dve časti.
Na pomúčenej doske postupne obe časti rozvaľkáme, do stredu pozdĺžne uložíme postrúhané jablká, posypeme umytými hrozienkami, mletou škoricou a cukrom.
Voľné kraje cesta prehneme cez stred a cesto zavinieme. Oba záviny preložíme na vymastený plech, povrch potrieme mliekom a posypeme najemno posekanými orechmi.
Upečieme vo vyhriatej rúre a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.