Španielske vtáčky
4 hovädzie rezne zo stehna, 2 lyžice horčice, soľ, mleté čierne korenie, 2 kusy párkov, 1 vajce, 4 plátky oravskej slaniny, 2 cibule, 4 malé kyslé uhorky, 1 lyžicu masti, 2 lyžice hladkej múky
Ako na to:Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Na každý plátok mäsa položíme polovicu jedného párku, štvrtku vajíčka uvareného natvrdo, plátok slaniny, kúsok cibule a uhorky. Rezne stočíme aj s náplňou a okraje spojíme špáradlom.
Takto pripravené vtáčky prudko opečieme zo všetkých strán na rozpálenej masti a pridáme posekanú cibuľu. Chvíľu smažíme a potom podlejeme 1 litrom horúcej vody a 30–40 minút dusíme domäkka.
Po udusení vtáčky vyberieme, šťavu zaprášime múkou, dobre premiešame, mäso vložíme späť a chvíľu povaríme. Španielske vtáčky podávame s ryžou, tarhoňou alebo so zemiakmi.