Koložvárska kapusta
600 g bravčového pliecka, 100 g cibule, 40 g masti, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, 600 g kyslej kapusty, 250 g ryže, 200 g vareného údeného bôčika, 250 g klobásy, 3 dcl kyslej smotany
Ako na to:Bravčové pliecko opláchneme a pokrájame na kocky. Cibuľu nadrobno pokrájame a opražíme na masti. Pridáme papriku, pokrájané mäso, osolíme a okoreníme.
Za občasného podlievania horúcou vodou udusíme do mäkka. Kyslú kapustu udusíme vo vlastnej šťave.
Ryžu zvlášť uvaríme alebo udusíme obvyklým spôsobom. Ohňovzdornú nádobu vyložíme kapustnými listami alebo vymastíme a naplníme vrstvou kyslej kapusty. Na kyslú kapustu dáme vrstvu ryže a uduseného mäsa. Pridáme časť pokrájaného bôčika a kolieska klobásy.
Postup opakujeme do spotrebovania všetkých pripravených potravín.
Povrch pokryjeme kyslou kapustou a zalejeme smotanou. Popicháme vidličkou, aby sa smotana dostala aj do nižších vrstiev.
Povrch môžeme pokryť sparenými kapustnými listami a dáme do rúry piecť asi na 45 minút.