Výborný makový koláč

Potrebujeme:

1 pohár kryštálového cukru, 7 vajec, 6 lyžíc teplej vody, 2 poháre polohrubej múky, 2 poháre celého maku , 1/2 balíčka kypriaceho prášku
Plnka: 400 ml mlieka, 1 pohár kryštálového cukru, 1 Zlatý klas, 250 g masla
Posýpka: 100 g posekaných vlašských orechov, 1 lyžicu masla, 1/2 balíčka vanilínového cukru, 2 lyžice kryštálového cukru

Ako na to:

Cesto: Cukor, 6 žĺtkov a teplú vodu vymiešame dopenista, postupne pridáme sneh zo 7 bielkov, preosiatu múku s kypriacim práškom a nepomletý mak.
Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech a upečieme. Vychladnuté cesto pozdĺžne prekrojíme.
Plnka: V mlieku rozmiešame 1 žĺtok, cukor, Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Keď vychladne, pridáme do nej zmäknuté maslo a vymiešame v mixéri.
Väčšiu časť plnky natrieme na prvý plát cesta, prikryjeme druhým plátom a naň natrieme zvyšok.
Posýpka: Orechy opražíme na 1 lyžici masla, pridáme vanilínový a kryštálový cukor. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť, pozor nie skaramelizovať.
Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.

07.01.2009

Podobné recepty