Marhuľový koláč s polevou
400 g polohrubej múky, 1 vrecúško sušeného droždia, 75 g cukru, 75 g zmäknutého masla, 250 ml vlažného mlieka, štipku soli
Plnka: 600 g marhúľ, 1 vrecko smotanového pudingového prášku, 100 g cukru, 500 ml mlieka, 500 g kyslej smotany, 2 vajcia, 2 balíčky vanilínového cukru
V miske rozmiešame múku s droždím, so soľou, s cukrom a maslom.
Prilejeme mlieko a vypracujeme hladké cesto. Necháme prikryté hodinu kysnúť.
Marhule umyjeme a rozpolíme. Podľa návodu na obale uvaríme puding s mliekom a cukrom. Zmiešame kyslú smotanu, polovicu cukru, žĺtka a vanilínový cukor.
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a zľahka zapracujeme do smotanovej masy. Vykysnuté cesto ešte raz premiešame. Dáme vyváľkané na vymastený a pomúčený plech. Z cesta vytvarujeme dookola vysoký okraj.
Na dno cesta natrieme puding a poukladáme polovice marhúľ. Na vrch rozotrieme smotanový krém. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry.