Slané syrové štvorčeky
Cesto:, ¼ kg polohrubej múky, ½ balíčka prášku do pečiva, mleté čierne korenie, 125 g margarínu, 1 vajce, 1 žĺtok, šťava z ½ citróna, soľ, , Plnka:, 125 g tvarohu, 80 g plesňového syra Niva, 1 PL kyslej smotany, 1 PL horčice, soľ, mleté čierne korenie, , Na potieranie: 1 žĺtok, Na posypanie: mak, strúhaný syr, soľ, paprika
Ako na to:Múku premiešajte so soľou, korením a práškom do pečiva. Pridajte margarín, vajce, žĺtok a šťavu z citróna. Dobre vypracované cesto odložte na 30 min. do chladničky.
Potom cesto vyvaľkajte na hrúbku 3 mm. Vyvaľkané cesto pokrájajte (radielkom) na štvorce 5x5 cm. Polovicu štvorcov potrite žĺtkom, posypte soľou, makom, strúhaným syrom a štipkou papriky. Všetky štvorce potom upečte do ružova na plechu v rúre.
Tvaroh a plesňový syr roztlačte, pridajte smotanu, horčicu, soľ a mleté čierne korenie a dobre vypracujte. Plnkou pospájame dvojice upečených štvorcov - jeden posypaný a jeden neposypaný. Podávajte k vínu alebo k pivu.