Kapustnica so smotanou
1,5 kg kyslej kapusty, 2-3 l vody, 2 ks klobásy, 400 g údeného mäsa, za hrsť sušených hríbov, drvenú rascu, 2-3 ks bobkového listu, 6-7 ks celé čierne korenie, 2 lyžice oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 sladkú smotanu, 1,5 kg zemiakov, 1 lyžicu oleja, soľ
Ako na to:Dáme variť vodu, vložíme nakrájanú kyslú kapustu, pridáme klobásy, mäso, opláchnuté hríby, bobkový list, celé čierne korenie, rascu a soľ. Všetko spolu varíme asi hodinku.
Z oleja a hladkej múky si pripravíme svetlú zápražku a zahustíme ňou polievku. Na záver prilejeme do polievky sladkú smotanu a necháme prejsť varom.
Ako prílohu pripravíme uvarené zemiaky, do ktorých po scedení prilejeme trošku oleja, a potom ich čiastočne roztlačíme vidličkou. Zemiaky servírujeme zvlášť.