Kávové zrná
Cesto: 300 g hladkej múky, 240 g masla, 120 g mletých vlašských orechov, 120 g prášk.cukru
Kávová hmota: 250 g prášk.cukru, 100 g masla, 1 žĺtok, 60 g mletých vlašských orechov, 2 PL rumu, 2 PL kakaa, 50 ml čokolády na varenie, 50 ml uvarenej silnej kávy, džem podľa chuti
Do preosiatej múky pridajte mleté orechy, práškový cukor, zmäknuté maslo a vypracujte cesto, ktoré nechajte odležať v chladničke pol hodiny.
Kávová hmota: Do misy pridajte maslo, cukor, žĺtok, orechy, kakao, rum a zalejte trochou silnej kávy. Cesto by malo byť vypracované na dobre tvarovateľnú hmotu (v prípade, že je riedke pridajte ešte orechy alebo pomrvené piškóty).
Na pomúčenej doske vyváľkajte cesto na tenko a formičkou v tvare kruhu z neho vykrajujeme menšie kolieska. Tie potom upečieme na plechu v rúre pri 180 stupňoch.
Po upečení necháme vychladnúť a potrieme džemom. Z kávovej hmoty tvarujeme rukami zrná. Druhou stranou príborového nožíka do každého zrna vtlačíme ryhu a polovicu namočíme do roztopenej teplej čokolády. Zrná potom prilepíme na kolieska.