Šišky s lekvárom
100 ml mlieka, 20 g práškového cukru, 40 g droždia, 80 g hladkej múky
Cesto: 500 g hladkej múky, 80 g masla, 80 g práškového cukru, 6 žĺtkov, 50 ml rumu, 50 ml citrónovej šťavy, 200 ml mlieka, olej na vyprážanie, soľ
Na ozdobenie: 100 g lekváru 3 lyžice práškového cukru, 1 lyžičku vanilínového cukru, 2 bielka
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.
Vymiešame maslo s cukrom, pridáme žĺtka, soľ a dobre vymiešame do penista. Pridáme rum, citrónovú šťavu a mlieko.
Vykysnutý kvások zmiešame s preosiatou múkou a s maslovou hmotou a dobre vypracujeme na vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme vykysnuté cesto v hrúbku 1 cm. Povykrajujeme kolieska, ktoré vyprážame na horúcom oleji.
Vychladnuté šišky posypeme zmiešaným práškovým a vanilínovým cukrom. Povrch natrieme zriedeným lekvárom alebo snehovou penou.