Špargľa s holandskou omáčkou
500 g špargle, 1 lyžičku solyi, 1 kocku cukru, 1 l vody
Omáčka: 250 g masla, 3 žĺtka, soľ, mleté biele korenie, 1 malú cibuľu, 1 lyžicu vínneho octu, štipku mletej feferónky, pár kvapiek citrónovej šťavy
Špargľu umyjeme, ošúpeme a uvaríme v slanej vode, do ktorej sme pridali kocku cukru.
Omáčka: Do plytkej nádoby dáme žĺtka, trochu soli a mletého bieleho korenia. Nádobu vložíme do hrnca s horúcou, nie však vriacou vodou a zmes šľaháme do zhustnutia.
Vyberieme z vody a za stáleho miešania postupne pridávame vopred pripravené rozpustené maslo a najemno nakrájanú cibuľu. Ochutíme vínnym octom, feferónkou a citrónovou šťavou. Spolu s uvarenou špargľou upravíme na tanier a ihneď podávame.