Zaprávaná sliepka
1 menšiu sliepku, soľ, 100 g miešanej koreňovej zeleniny, 40 g cibule, 50 g masla, 60 g hladkej múky, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, ¼ litra sladkej smotany, 1 žĺtok, byľku zeleného petržlenu, 20 g čerstvého masla
Ako na to:Sliepku dobre očistíme, umyjeme a pokrájame na diely. Zalejeme vodou, osolíme a prikrytú varíme.
Keď je sliepka polomäkká, pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu, cibuľu a uvaríme na mäkko.
Z masla a múky upražíme svetlú zápražku, do ktorej pomaly prilievame vývar zo sliepky, smotanu a uvaríme na hustú omáčku.
Okoreníme mletým čiernym korením a postrúhaným muškátovým orieškom.
Do hotovej omáčky prilejeme v troške smotany rozmiešaný žĺtok, primiešame posekaný zelený petržlen a surové maslo. Potom vložíme uvarenú sliepku a podávame.