Pečená sliepka na slanine
1 sliepku, vodu, soľ, 1 kocku masoxu, 100 g údenej slaniny, mleté čierne korenie, 70 g masla, 1 menšiu cibuľu
Ako na to:Sliepku očistíme, umyjeme, rozštvrtíme, dáme do osolenej vody variť, pridáme kocku masoxu a varíme do polomäkka. Potom mäso vyberieme, necháme vychladnúť, prešpikujeme ho na rezance nakrájanou slaninou, osolíme a okoreníme.
V kastróle rozškvaríme nadrobno pokrájanú zvyšnú slaninu, pridáme maslo, posekanú cibuľu, trochu ju speníme, na ňu položíme porcie sliepky a v rúre pečieme po obidvoch stranách do mäkka.
Pri pečení sliepku občas polievame vypečenou šťavou, ktorú podľa potreby doplníme vývarom zo sliepky.