Syrový nákyp s bylinkami a omáčkou

Potrebujeme:

30 dkg syru Gouda, 1 zväzok zelenej petržlenovej vňate, ½ zväzku kôpru, 4 lístky šalvie, 6 vajec, 4 dcl mlieka, 6 PL masla, 10 dkg hladkej múky, cibuľa, konzerva paradajok, tuk na vymazanie formy, biele mleté korenie, strúhaný muškátový oriešok, soľ

Ako na to:

Syr nastrúhajte, umyte kôpor, petržlenovú vňať aj šalviu. Pár vetvičiek dajte stranou na ozdobenie a zvyšok nasekajte nadrobno. Potom rozbite vajcia a oddeľte bielky od žĺtkov. Zvarte mlieko s 4 PL masla, mletým čiernym korením a muškátovým orieškom. Do teplej tekutiny prisypte múku a miešajte, kým sa hustá hmota neodlepuje od dna. Odstavte z platne a postupne vmiešajte žĺtky. Potom pridajte syr s nasekanými bylinkami. Z bielkov ušľahajte sneh. Veľmi opatrne ho zamiešajte do syrovej kaše. Vymažte formu, a kašu do nej nalejte.

Omáčka: Rozpustite 2 PL masla a na ňom nechajte zosklovatieť pokrájanú cibuľu. Pridajte odkvapkané a prepasírované paradajky. Povarte, osoľte a okoreňte. Omáčku podávajte k nákypu zdobenému bylinkami.

25.03.2006

Podobné recepty