Krehký brusnicový koláč s tvarohom
200 g hladkej múky, 3 lyžice masla, 2 lyžice práškového cukru, 1 lyžicu rumu, 1 žĺtok, mlieko podľa potreby, 1 lyžičku kypriaceho prášku, 1 bielok na potretie cesta, tuk a múku na formu
Plnka: 250 g mäkkého tvarohu, 2 lyžice práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 bielka, brusnicový kompót
Múku zmiešanú s práškom do pečiva preosejeme, pridáme zmäknuté maslo, cukor, rum, žĺtok, trochu mlieka a vypracujeme hladké cesto.
Oddelíme dve tretiny, rozvaľkáme na plát, ktorý vložíme do tukom vymazanej a múkou vysypanej formy so zvýšenými okrajmi. Zo zostávajúcej tretiny cesta si pripravíme mriežky. Tvaroh zmiešaný s cukrom roztrieme na koláč.
Bielkový sneh s brusnicami roztrieme na tvaroh, položíme mriežky, ktoré potrieme bielkom a v stredne vyhriatej rúre upečieme.
Plnka: Mäkký tvaroh zmiešame s cukrom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme vanilkový cukor a zľahka primiešame brusnice.