Krehký koláč s jablkami a so snehom
2O dkg hrubej múky, 1O dkg masla, 2 varené žĺtka, 2 rovné lyžice cukru, zrnko soli, citrónovú kôru, lyžicu rumu, 3 jablká, cukor podľa potreby, 3 bielka, 18 dkg prášk.cukru
Ako na to:Do múky rozdrobíme maslo, pridáme soľ, cukor, rum a postrúhané varené žĺtka. 2/3 cesta vtlačíme do tortovej formy tak, aby tvorilo dno a okraj asi 2 cm vysoký.
Olúpané jablká rozkrojíme na diely. Odstránime jadrovník, dáme na cesto a slabo pocukrujeme. Zvyšok cesta rozdrobíme v kúskoch medzi diely jabĺk a koláč upečieme do svetla (napoly).
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh po častiach zašľaháme cukor a navršíme ho na koláč. Povrch ozdobne vidličkou, rozbrázdime a zvoľna dopečieme.