Torta z karfiolu a brokolice
250 g múky, 1 vajce, 3 lyžice kyslej smotany, soľ, 125 g rozpusteného masla, 5 lyžíc strúhanky, 50 g rozpusteného masla, soľ, mleté biele korenie, strúhaný muškátový oriešok, 300 g karfiolových ružičiek, 200 g ružičiek brokolice, 2 vajcia, 50 g múky, 2 dcl mlieka, 1 dcl smotany
Ako na to:Z múky, vajca, smotany, štipky soli a rozpusteného masla vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke 1 hodinu tuhnúť.
Cesto roztlačíme v tortovej formy na dno i boky.
V 50 g rozpusteného masla opražíme strúhanku, ktorú okoreníme a posypeme ňou cesto vo forme. Brokolicu a karfiol vložíme do sita a sparíme vo vriacej vode (asi 2 minúty). Potom ružičky prudko ochladíme v studenej vode a poukladáme do formy s cestom.
Z dvoch vajec, 50 g múky, mlieka a 2 dcl smotany vymiešame zálievku, ktorú osolíme, okoreníme mletým bielym korením, muškátovým orieškom a nalejeme na karfiol a brokolicu.
Pečieme v rúre predhriatej na 200 C (v najnižšej časti), asi 25 až 30 minút. Krájame až po vychladnutí.