Karfiolový nákyp
masť alebo olej, 50 g hladkej múky, 2,5 dcl mlieka, trocha vody, 4 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 1 karfiol, 100 g šunky, 50 až 100 g údeného syra
Ako na to:Karfiol uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme vychladnúť. Z masti (oleja) a múky pripravíme svetlú zásmažku, pridáme mlieko, vodu a povaríme.
Po vychladnutí primiešame žĺtka, soľ, mleté čierne korenie a pokrájaný karfiol a šunku pokrájanú na malé štvorčeky. Zľahka primiešame tuhý sneh z bielok.
Zmes vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného pekáča a upečieme vo vyhriatej rúre.
Upečený nákyp pokrájame na plátky, ktoré posypeme postrúhaným syrom.