Grilované kurčatá so šampiňónovou omáčkou
2 malé kurence, 30 g masla, olej na potretie grilu, 1 lyžicu dijónskej horčice, 15 g strúhanky, viazaničku žeruchy, mleté čierne korenie, soľ
Šampiňónová omáčka: 150 g šampiňónov, 60 g masla, 4 lyžice polosuchého bieleho vína, 4 lyžice bieleho vínneho octu, 2 šalotky, 1 strúčik cesnaku, 1 a pol lyžice dijónskej horčice, 15 g múky, 375 ml kuracieho vývaru
Nožnicami na hydinu vystrihneme a odstránime chrbticu kureniec. Odstránime konce krídel a strmienok. V koži medzi stehnom a prsnou kosťou vykrojíme otvor a pretiahneme ním nohu.
Grilovacou ihlou prepichneme kurča od jedného krídla po druhé.
Ďalšiu ihlu vedieme cez stehná.
Na panvici roztopíme maslo a polovičkou z neho natrieme kurence.
Potom ich osolíme a okoreníme.
Kurence položíme na gril, ktorý sme potreli olejom. Grilujeme 15 minút, počas grilovania ich ešte raz natrieme maslom. Z druhej strany grilujeme 10 minút.
Kurence znova obrátime, natrieme horčicou a posypeme strúhankou.
Grilujeme ešte asi 10 minút domäkka.
Šampiňónová omáčka: V plytkej mise roztlačíme vidličkou maslo, pridáme k nemu múku a dobre vymiešame.
V rajnici roztopíme polovicu zvyšného masla, pridáme nakrájané šampiňóny a dusíme 3 až 5 minút domäkka.
V inej rajnici roztopíme ostatné maslo a dáme doň šalotku s cesnakom a opražíme domäkka. Pridáme víno s octom a pomaly varíme.
Primiešame horčicu, vývar, dusené šampiňóny a 5 minút povaríme.
Do vriacej omáčky pridávame po kúskoch maslo, rozmiešané s múkou.
Omáčka zhustne, podľa chuti ju osolíme a okoreníme. Kurence upravíme na tanieri, ozdobíme žeruchou a polejeme trochou omáčky.
Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Podávame s hranolkami.