Makovo-tvarohový koláč

Potrebujeme:

125 g polohrubej múky, pol lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, jeden žĺtok, 75 g masla, 25 g práškového cukru, jedno vrecúško vanilínového cukru
Maková plnka: 30 g hrozienok, dve lyžice rumu, 120 g zomletého maku, 60 g práškového cukru, jednu lyžičku mletej škorice, dve lyžice citrónovej šťavy, 50 ml mlieka, 30 g masla
Tvarohová plnka: 250 g mäkkého tvarohu, 60 g práškového cukru, dve vajcia, 50 g kyslej smotany, dve lyžice hrubej múky, jeden žĺtok

Ako na to:

Na dosku preosejeme múku, premiešame s kypriacim práškom, pridáme žĺtok, postrúhané maslo, práškový a vanilínový cukor a vypracujeme hladké cesto.
Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na kruh, vložíme do tortovej formy a kraje vytlačíme do výšky 3 centimetre. Potrieme makovou plnkou, potom tvarohovou a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 70 minút.
Po 30 minútach koláč potrieme žĺtkom rozšľahaným s jednou lyžicou vody.
Maková plnka: Hrozienka umyjeme v horúcej vode, necháme odkvapkať, polejeme rumom a desať minút necháme postáť. Do maku vmiešame cukor, škoricu, citrónovú šťavu, v mlieku rozpustené maslo a hrozienka.
Tvarohová plnka: Do tvarohu vmiešame cukor, žĺtka, smotanu a múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do tvarohu.

03.03.2009

Podobné recepty