Pražský koláč

Potrebujeme:

250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 2 dcl kyslej smotany, kvasnice (30-40 g), 1-2 dcl mlieka, 4 lyžice cukru, 1 vajce (+ 1 vajce na potretie), štipku soli
Plnka: 1 šľahačku (+ 1 stužovač šľahačky), 1 tvaroh (vo vaničke - mäkký), 1 vanilkový puding uvarený v 300 ml mlieka

Ako na to:

Plnka: Šľahačku ušľaháme, osladíme, pridáme stužovač, tvaroh a vychladený puding a premiešame. Osladíme podľa vlastní chuti.
Necháme nakysnúť kvások (mlieko, kvasnice, lyžičku cukru a premiešame). Múku zmiešame zo zvyškom cukru, pridáme kvások, smotanu, vajce a soľ a prepracujeme cesto. Necháme kysnúť min 1 hod. Behom kysnutia prepracujeme cesto znovu.
Z vykysnutého cesta vytvoríme 4 menšie placaté koláče. Dáme ich na vymastený plech a necháme chvíľku kysnúť.
Potom potrieme vajíčkom a posypeme buď posýpkou zo škoricou alebo len škoricovým cukrom. Pečieme 20-25 min.
Po vychladnutí pozdĺžne rozkrojíme, naplníme a nakoniec posypeme práškovým cukrom.

03.03.2009

Podobné recepty