Gerlachovské rezy s orechovou náplňou
450 g hladkej múky, 300 g masla (alebo iného tuku), 3 žĺtka, 3 lyžice práškového cukru, 1/2 lyžičky sódy, 20 g droždia, trochu mlieka, 250 g mletých orechov, 250 g práškového cukru, trochu mlieka a rum na zvlhčenie, marmeládu (môže byť aj kyslejšia, je to lepšie)
Ako na to:Na dosku dáme muku, žĺtka, cukor, sódu a droždie rozmiešame v troške mlieka.
Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 3 diely a ihneď (bez kysnutia) vyvaľkáme 3 pláty veľkosti plechu.
Na vymastený plech dáme 1 vyvaľkaný plát, potrieme ho marmeládou, posypeme polovicou zmesi orechov a cukru, zvlhčíme (pokropíme) trochu mliekom a rumom, zakryjeme 2 plátom cesta, ktorý natrieme marmeládou, posypeme druhou polovicou zmesi z orechov a cukru, pokropíme mliekom a rumom, zakryjeme 3 plátom cesta a upečieme.
Po upečení pocukrujeme a nakrájame.