Medová torta

Potrebujeme:

35 dkg hladkej múky, 1 vrchovatá lyžica medu, 10 dkg cukru práškového, 7 dkg masla, 1 vajce, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny (prip. prášok do pečiva), čokoládová poleva
Na potieranie: rum alebo káva, marmeláda alebo krém

Ako na to:

Vo vodnom kúpeli dáme rozpustiť lyžicu medu, prášk. cukor a maslo. Potom pridáme 1 celé vajce a šľaháme do zhustnutia. Odstavíme z ohňa a do teplého zašľaháme 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, (pokiaľ ju nemáme tak použijeme prášok do pečiva), potom zase dáme do vodného kúpeľa, šľahaním napeníme a pridáme polovicu hladkej múky a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí pridáme druhú polovicu hladkej múky a vypracujeme nelepivé cesto.
Cesto rozdelíme na 6 dielikov každý diel vyvaľkáme do tenka a vykrojíme z neho kruh (napríklad pomocou hrnca). Dáme upiecť na slabo pomastený plech - možno vojdú aj dva kruhy na jeden plech - pečieme asi na 150 °C (upečie so rýchlo).
Postupne upečieme všetkých 6 a necháme ich vychladnúť (placky vydržia suché skladovanie aj niekoľko týždňov).
Pripravíme si krém na plnenie, ktorý máme radi. Každú placku potrieme rumom alebo kávou, môžeme prestriedať, potom placku môžeme natrieť marmeládou a krémom.
Všetkých 6 placiek spojíme, nakoniec polejeme tortu čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.

05.03.2009

Podobné recepty